Bilar och motorcyklar

Provkör alltid fordonet innan köp

Att köpa ett fordon innebär en hel del, du måste se till att det fungerar som det ska, att säljaren är ärlig och att du har råd att äga fordonet. Detta gäller både vid köp av bil och motorcykel. Oavsett vilket fordon du köper finns det ett par saker som är väldigt viktiga att tänka på. Det första är alla kostnader. Skapa en budget och se hur mycket du har råd att betala för ett fordon varje månad. Det andra är att köpet går till på rätt sätt, alltså att säljaren är ärlig, att du har alla dokument som behövs samt tecknar försäkring.

När du har hittat ett fordon du är intresserad av rekommenderas du att först ta en noga titt på det. Det innebär bland annat provkörning.

Provkör fordonet

Innan du köper en bil eller motorcykel är det viktigt att du provkör den och inte bara gör en genomgång av den. Det ger dig en chans att lära dig hur fordonet känns och om det är någonting som inte känns helt rätt. Är du osäker på om du har tillräckligt med kunskap om fordonet för att kunna avgöra hur bra skick det är i, rekommenderas det att du tar med dig en kompis som har kunskapen. Det är bättre att du tar med dig någon som förstår sig på fordonet istället för att gissa. Det kan leda till att du helt plötsligt köper ett fordon som inte fungerar som det ska, vilket leder till att du förlorat pengar.

När du ska provköra fordonet finns det ett par saker du bör tänka på. Bromsarna är det första du bör testa, se till att de fungera som de ska. När du provkör motorcykel ska den endast börja sakta ner, du ska knappt känna att du använder bromsen.

En annan sak är att dubbelkolla om det finns några läckor. Dessa kan faktiskt vara svåra att upptäcka, i alla fall om du inte provkör fordonet. Sedan bör du självklart lyssna på hur motorcykeln eller bilen låter när du kör den. Ibland kan det finnas något ljud som egentligen inte ska finnas, det gäller dock att du har ett tränat öra för detta. Är du osäker är det bara att fråga säljaren, eller om du har med dig en vän när du provkör.