Bilar och motorcyklar

Att ta MC-körkort

Att få köra motorcykel på den öppna vägen med sitt hår i vinden är en dröm för flera. Men för att detta ska vara möjligt finns det en hel del du måste göra. Trots att det är fler svenskar idag som kör motorcykel än det varit tidigare, är det inte en stor del av befolkningen om vi jämför med andra länder. Skulle du vara intresserad av att börja köra motorcykel måste du först ta ett MC-körkort.

Via trafikskola eller privat

Du kan välja ifall du vill lära dig att köra motorcykel själv, privat, eller via en trafikskola. Att lära sig privat, antingen med hjälp från en familjemedlem eller kompis kan vara väldigt lockande, men detta kan leda till vissa problem. Att köra privat kan innebära att du inte lär dig ordentligt, detta i sin tur leder till att du kommer kugga uppkörningen. På grund av detta är det bättre ifall du skriver in dig på en trafikskola. Där får du en riktig körutbildning vilket kommer höja chansen att du klarar uppkörningen. Det kanske känns lite dyrt att vända sig till en skola, men du slipper behöva ta körprovet flera gånger ifall du misslyckas från att ha kört privat.

Skaffa egen motorcykel

En sak du måste ha i tanken när du ska ta MC-körkort är att du måste tillhandahålla en motorcykel själv när du ska ta körprovet. Dock får det inte vara vilken typ som helst, utan motorcykeln måste följa kraven som Trafikverket har. Dessa krav innebär bland annat en nettoeffekt som ligger på minst 50 kW. Motorcykeln du använder för körprovet behöver inte vara din egna, du kan låna en från en vän eller familjemedlem. Detta innebär att du inte behöver känna dig stressad över att köpa en motorcykel direkt, utan du kan ta MC-körkortet i lugn och ro innan du börjar leta efter vilken motorcykel du vill köpa.

Uppkörning

När du har tillgång till den rätta motorcykeln och har övningskört en hel del, gärna med hjälp av en professionell lärare, är det dags att göra uppkörningen. Körprovet för motorcykel, A, A1 samt A2, kostar mellan 1500 – 2000 kronor. Det kan dock bli lite dyrare ifall du vill göra uppkörningen under en helgdag.

Tips för uppkörningen

  • Uppkörningen för motorcykel tar många gånger längre tid jämfört med uppkörning för bilar. Ta därför med dig ett mellanmål ifall det skulle behövas.
  • Känner du dig ordentligt förberedd, stressa inte. Provet är inte svårt för dig som känner dig erfaren. Stressar du kommer det kännas svårare än vad det är.
  • Visa att säkerheten är det du har i åtanke. Håll blicken högt, följ instruktionerna noga och se till att alltid hålla båda händer på styret. Glöm inte att ta en titt runt omkring dig, det visar att du har koll på omgivningen.