Bilar och motorcyklar

Fördelar med att cykla

Allt fler ser fördelar med att ställa bilen och istället ta cykeln till jobbet eller på fritiden. Att cykla är en bra fysisk aktivitet som minskar risken för psykisk ohälsa, metabola sjukdomar, för tidig död och hjärt- kärlsjukdomar. Du kan också få en bättre lokalkännedom då du lättare kan ta dig runt i ditt närområde, även in på mindre vägar och stigar som annars är avstängda för bilar.

För att kunna ta dig till och från arbetet på cykeln kan du behöva olika tillbehör. Hos Cykelboxen hittar du cykelställ som ger en bra parkering i utemiljö. Cykelboxen erbjuder ritningar och montage med erfarna arkitekter och projektörer, så att du alltid har tillgång till säker och trygg parkering för din cykel. Om du söker efter cykelställ i två våningar hittar du dessa hos Cykelboxen som tog innovationen till Sverige redan år 2011, och sedan dess har agerat leverantör till ett stort antal intressenter.

Många hälsofördelar

Att välja cykeln i stället för bilen när du pendlar till jobbet kan ge stora positiva hälsofördelar. Regelbunden cykling minskar risken för vanligt förekommande folksjukdomar, och gör dig även mindre stressad och trött. Martin Forslund är naprapat och driver även en internetbaserad hälsotjänst. Han menar att det är ett utmärkt sätt att cykelpendla för att förbättra hälsan. Det bästa är att försöka vara fysiskt aktiv åtminstone en halvtimme varje dag, vilket innebär att du behöver skapa en vana i att röra på dig regelbundet. Om du endast har en kvarts väg med cykel till jobbet kan du redan här få in det totala motionsbehovet per dag.

När du cyklar i stället för att ta bilen kommer du fram till jobbet gladare och mer pigg. Detta beror på att din hjärna fått mer syre under resan och kroppen har utsöndrat endorfiner tack vare den fysiska aktiviteten. Daglig cykling stärker även dina benmuskler vilket minskar risken för artros och förbättrar konditionen. Martin Forslund lyfter fram alla fördelar med regelbunden motion, som minskar risken för olika vanliga folksjukdomar. Du kan till exempel få en mindre risk för demens, åldersdiabetes, stroke och hjärt- kärlsjukdomar om du tar cykeln till jobbet i stället för bilen.

I studier som gjorts för att se hur cykling fungerar i förhållande till inlärningsförmåga har man kunnat visa att sex veckors daglig cykling förbättrar minnet rejält. Detta i jämförelse med personer som inte cyklar. Martin Forslund påpekar att det är viktigt att komma upp i mellan 50 till 60 procent av din maxpuls. För fyrtioåringar betyder detta att din puls behöver ligga på 90 slag i minuten. Du blir då lätt andfådd men kan fortfarande föra normala samtal. När du väljer cykeln över bilen får du flera hälsofördelar, som starkare muskler, bättre kondition, minne och sömn samt minskar risken att bli sjuk.