Bilar och motorcyklar

Varningsljus på bilar

Det finns varningsljus i flera olika skepnader och de har ibland andra namn. Men oavsett vilken utformning eller benämning som används fyller alla varningsljus en gemensam funktion nämligen att varna omgivningen. Det är dock av vikt att veta när det är betydelsefullt att varna andra.

Olika benämningar på varningsljus

Saftblandare, blixtljus eller rotorfyr är några benämningar på varningsljus som används. Användningen är reglerad till bärgningar, vägarbeten, fordonskontroller, vid olyckplatser samt bärgning och transport av fordon. Om något tungt och brett ska transporteras på vägen ska också bra varningsljus användas. Det är alltid viktigt att använda rätt varningsljus till rätt arbetssituation.

Trafikanter ska varnas i tid

Det finns enkla och praktiska varningsljus att sätta på en bil. När ett arbete sker på vägen eller i nära anslutning till vägen är det viktigt att den som arbetar syns och om det finns något fordon parkerat på eller vid vägen. Det är betydelsefullt att alla trafikanter varnas i god tid om att det finns hinder på vägen. Genom att ha ett eller flera varningsljus på bilen är det betydligt lättare att varna.

Märk ut last på privatfordon

Privatpersoner har inte tillåtelse att använda varningsljus hur som helst. Om en privatperson ska frakta något som är långt och sticker ut från bilen ska detta utmärkas med en flagga. När det är mörkt ska lasten helst ha röda reflexer eller röd belysning baktill och framtill ska vit belysning eller vita reflexer finnas för att varna andra i trafiken.

Arbetsfordon kan ha blixtljus

Blixtljus som blinkar i orange eller vitt kan monteras på sidorna, bak eller framtill på ett fordon. Det används oftast som ett komplement till ett annat varningsljus som sitter på taket. Det är endast arbetsfordon som har behörighet att använda blixtljus.

Fördelar med LED

När du ska köpa varningsljus är det viktigt att du köper bra produkter som har en säkerställd kvalité. I och med att LED-tekniken har gått framåt finns det väldigt bra lampor med LED. Fördelarna med LED är att de kan tändas och släckas snabbt. LED-lampor har en längre hållbarhetstid än vanliga lampor vilket också är en fördel.

Bilar och motorcyklar